joomla templates

Δώδος Solar Energy - Φωτοβολταϊκά Συστήματα - Μελέτη - Σχεδίαση - Εγκατάσταση - Φωτοβολταϊκά Σέρρες

YOUAH Home » Συχνές Ερωτήσεις
Κυριακή, 21 Απρ 2024

Συχνές Ερωτήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF
Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις:

1. Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
2. Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα,
βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας), και
3. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Πόσο χώρο χρειάζομαι για την εγκατάσταση ενός συστήματος?

Κατ’ αρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες.
Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει
απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας.
Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε, εξαρτάται από το χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε.
Σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ.
Στις υπηρεσίες της εταιρίας μας συμπεριλαμβάνεται ο ακριβείς υπολογισμός του χώρου που χρειάζεστε.

Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;

Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 € και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό

Τι έχω να κερδίσω από την εγκατάσταση ?

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικου συστήματος είναι μια επένδυση με σίγουρη και μεγάλη απόδοση. Συνεπώς έχετε να κερδίσετε ένα επιπλέον εισόδημα καθώς συμβάλλετε και στην σωτηρία του πλανήτη μας

Ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;

Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε το Περιβάλλον & Ενέργεια

Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην εφορία;

Όχι.
Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πλέον επιτηδευματίας και δεν υποχρεούται σε άνοιγμα φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.

Η απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων ισχύει και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις;

Η απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων ισχύει και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ;
Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. € ετησίως.

Χρειάζομαι μετρητά για μια τέτοια επένδυση ?

Οι εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται ως και 100% οπότε δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε μετρητά

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχω εισόδημα από την εγκατάσταση ?

Αυτό το ρυθμίζεται εσείς ανάλογα με τον τρόπο και την συμφωνία για την αποπληρωμή της εγκατάστασης

Τι χρειάζεται να κάνω για να ξεκινήσω την διαδικασία εγκατάστασης στο σπίτι μου ?

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας η να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα της επικοινωνίας ώστε να επικοινωνήσει μαζί σας ο πλησιέστερος συνεργάτης μας.

Τι συντήρηση απαιτείται και ποιος θα επιμεληθεί για αυτήν?

Η μόνη συντήρηση που απαιτείται είναι ο καθαρισμός των panels και ο έλεγχος της απόδοσης του συστήματος. Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία μας.

Η απόδοση του συστήματος είναι εγγυημένη ?

Ναι διότι η εγκατάσταση μελετάται λεπτομερώς από τους μηχανικούς μας και λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε παράμετρο που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του συστήματος

Εάν η απόδοση με την πάροδο του χρόνου μειωθεί πως θα το μάθω έγκαιρα ?

Η απόδοση του συστήματος σας ελέγχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της τηλεμετρίας η οποία είναι μια από τις υπηρεσίες μας με στόχο την μέγιστη απόδοση της εγκατάστασης κάθε στιγμή

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της εγκατάστασης ?

Η εγκατάσταση διαρκεί συνήθως σε 2 έως 4 ημέρες. Ο μόνος χρόνος αναμονής έχει να κάνει με τις διαδικασίες σε σχέση με την αδειοδότηση και τις συμβάσεις με την ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ είναι περίπου 4-7 εβδομάδες

Μπορούν να γίνουν εγκαταστάσεις φωτοβολταικων σε πολυκατοικίες?

Ναι.
Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.

Το πρόγραμμα ισχύει σε όλη την επικράτεια;

Η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου) τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

Ποιές διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν για την διασύνδεση με την ΔΕΗ

Η Δώδος Solar Energy αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν για την διασύνδεση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος

Συνοπτικά οι διαδικασίες είναι οι ακόλουθες:
Βήμα 1: Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχή).
Επισυνάπτονται τα έγγραφα και στοιχεία υπ΄ αριθ. 1 έως και 7 του εντύπου αίτησης (το έντυπο διατίθεται από τη ΔΕΗ). Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη.
Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. (1)
Βήμα 2: Υποβολή αίτησης στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την έκδοση της Έγκρισης Εκτέλεσης Εργασιών Μικρής Κλίμακας για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, βάσει του άρθρου 5 της ΚΥΑ.
Βήμα 3: Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ.
Στην αίτηση θα αναφέρεται ότι γίνεται αποδεκτή η Προσφορά Σύνδεσης και θα επισυνάπτεται η Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. (2)
Βήμα 4: Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης στην Περιοχή ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου μετρητή).
Βήμα 5: Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή (εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός).
Βήμα 6: Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού.
Η Σύμβαση υπογράφεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.
Βήμα 7: Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ.
Επισυνάπτονται τα έγγραφα και στοιχεία υπ΄ αριθ. 9 έως και 11 του εντύπου αίτησης. Προϋποθέσεις είναι η ετοιμότητα της εγκατάστασης και η ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης.
Η ΔΕΗ ειδοποιεί τηλεφωνικά τον ενδιαφερόμενο για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης.
Βήμα 8: Ενεργοποίηση της σύνδεσης.
Γίνεται αμέσως μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια;

Η μόνη άδεια που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την άδεια συμπεριλαμβάνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας μας.

Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταϊκών;

Όχι, γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν “ρουφάνε” την γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν την ακτινοβολία που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αντίθετα η σκίαση που παρέχουν στην συγκεκριμένη επιφάνεια δημιουργεί ένα επιπλέον στοιχείο θερμικής μόνωσης.

Θα αντέξει η στέγη μου το βάρος των φωτοβολταϊκών;

Το μέσο βάρος των φωτοβολταϊκών μαζί με τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεόδμητα κτίρια, αφού η στέγη σχεδιάζεται για να αντέχει πολύ μεγαλύτερα βάρη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.